Uitvaart regelen

Als u iemand moet verliezen, krijgt u te maken met een gebeurtenis die veel emotie met zich mee brengt. Of het nu gaat om een jong of ouder iemand, een plotseling verlies of een verlies waaraan een lang ziek zijn vooraf ging.

Gedurende deze periode staat het verwerken van emoties voorop en zit vaak niemand erop te wachten de te regelen zaken aan te gaan. Toch zal één en ander van u gevraagd worden. Uit ervaring blijkt echter dat juist het voorbereiden van een laatste, bijzonder moment een mooi proces is, dat voor velen onverwachts belangrijk is geworden in mooie herinneringen en de verwerking van het rouwproces.

Zoals ieder mens uniek is, zo hoort naar mijn mening ook iedere uitvaart uniek te zijn. Ik neem veel tijd om samen met de betrokkenen het afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken, aan de hand van eventueel opgestelde uitvaartwensen en kennis van betrokkenen over de overleden persoon.

Zo betrek ik hen zoveel mogelijk in het proces en nodig ik hen uit bepaalde handelingen zelf of samen met mij te doen, zoals de laatste verzorging van de overledene, het dragen van de kist etc. Ook vind ik het heel belangrijk kinderen te betrekken bij de uitvaart, hoe klein ze ook zijn.

Wilt u een idee krijgen van zaken die u bij een uitvaart tegen zult komen? Hier vindt u een document met een beknopt overzicht van mogelijke wensen die de revue passeren bij een uitvaart.